torsdag 12 juli 2012

Fotografering... mitt livselixir...

Ibland när man är som minst förberedd och inte alls har fotografering i tanken dyker tillfällen upp som man bara måste fånga... dessa tillfällen styrs ofta av ljuset. Ljuset kan vara så enastående vackert och knocka mig fullständigt med sin magi... och att försöka fånga det på bild är en utmaning och konst som kan tränas i det oändliga....men ibland har man ett uppdrag att genomföra och kan inte låta fotograferandet lämnas åt tillfälligheter.

I dagens inlägg vill jag berätta lite om hur jag tänker om fotografering och hur jag använder ljuset...

Att fotografera interiör sommartid är inte så enkelt som man kan tro, dagsljuset under soldränkta dagar fräter ut bilderna och kontrasten mellan ljust och mörkt blir för skarp... det är svårt att exponera rätt och få en fin bild utan avancerad efterredigering.. Disigt dagsljus fungerar bra men ger fortfarande ett kraftigt skarpt ljus utifrån vilket medför problematik då man vill fotografera i riktning mot ett fönster. Ibland kan en fördragen gardin hjälpa till att tona ner solfläckar och ge ett mjukare ljus, men det är ju inte alltid man kan göra så heller. Översiktsbilder är svårare än närbilder då översiktsbilden innehåller fler ojämnt ljussatta ytor med kraftiga skuggor och högdagrar...

Morgonljus och kvällsljus är det bästa... och har man tid kan man prova att fotografera olika rum under olika tider på dygnet för att lära känna ljuset och hur rummen ter sig i de olika vädersträcken under dagen. Lär känna ljuset och anpassa fotograferandet efter det om du kan, det brukar ge fina resultat.

Att kliva upp i gryningen för att knäppa några bilder är väl inte prioriterat alla gånger, men väl värt det om man orkar! Jag är glad för att jag får tillfälle ibland, för inget är så magiskt som gryningsljuset... mjukt, smekande och fjäderlätt. Jag önskar jag kunde fota under denna tidpunkt mycket oftare!

Bilderna i detta inlägg är fotade redan klockan 05.00 på morgonen. Vårt vardagsrum ligger i riktning med fönster mot öst och syd och dagtid är solljuset in så knivskarpt från de stora fönstren i söder att delar av bilderna fräts ut...  kvällstid fungerar bättre än dagtid, men då är det egentligen lite för mörkt då solen gått förbi och rummet ligger i skugga... 

Att fotografera med det befintliga ljuset som enda verktyg är som att måla tavlor för mig... jag älskar att skapa magi och de gånger jag själv anser att jag lyckas blir jag salig. Fotografering är mitt livselixir, min egen magiska värld jag kan drömma mig bort i en stund... som en slags terapi, där allt annat läggs på hyllan... där jag får tillfälle att uttrycka min kreativitet och passion.

Ett av mina favoritställen i huset... fönstret ut mot sjön...
För första gången på länge har jag bytt ut något på bordet och fixat något nytt... den antika stumplyktan är ett Tradera fynd. Den cremevita järnurnan kommer från Gripsholms vävarestuga.
Den blommiga gamla asken kommer från Mångfaldens hus i Nykvarn... fatet på fot kommer från egna butiken.
Torkade rosor istället för levande blomma... har inte kommit mig för att handla något nytt till krukorna på ett tag.
Vy mot fönstren i söder... som är dränkta i sol dagtid. På morgon kvisten ser man grönskan utanför utan att behöva redigera!
TV-skåpet i mjukt gyllene morgonljus... den här delen av rummet är svårfotograferad annars..

...Och för den som orkar och inte har något bättre för sig följer några tankar om livet jag gärna delar med mig av... vet inte om detta är provocerande i vissa ögon men känner att någon gång får man väl lov att vara det också, jag bjuder på det... Min tanke är bara att utbyta lite funderingar med er, kanske är jag ensam med mina tankar... kanske är jag det inte. Men att skriva om livet känns viktigt ibland...

Som småbarnsmamma kan det vara oerhört svårt att få tiden att räcka till annat än barnen och hemma sysslor. Men att avsätta "egentid" för mina intressen är viktigt för mig, jag lever för min familj... men jag lever också för min egen skull... och för att orka vara en god engagerad mor och lycklig positiv "fru" behöver jag gynna mina egna intressen då och då. Jag pratar inte om några stora förändringar utan bara små... bara något/några tillfälle i veckan då jag bara kan göra något för min egen skull och inte bara för andras. Jag har varit dålig på det förr, men har insett att det är något jag verkligen behöver... jag vill inte bara finnas till för andra, jag vill också finnas till för mig själv och jag måste bli bättre på att ställa krav och inte bli tagen förgivet. Den enda som kan förändra mitt liv är jag själv, ingen annan gör det åt mig! Jag vill inte vara en gnällig fru och uttröttad mamma... jag vill vara mig själv, glad och pigg och full av lust och energi!

Tror att det i sin tur ger utdelning i relationen... man ska ta hand om sig själv! Låter så oerhört klyschigt det här med egen tid, men för mig känns det så rätt! Det är ett steg i rätt riktning för mig... Män brukar vara bättre på att bejaka sig själva, bättre på att ta plats... de tummar sällan på sina intressen och behov för någon annans skull och det är bra! 

Mina tankar kring detta är fortfarande tankar, jag tränar på att våga ta plats och bejaka mig själv, inte bara i min relation utan i livet som allmänt...  jag vill utvecklas.... och det kan jag bara om jag ger mig själv den tiden. 

Noah börjar snart på dagis, känner att både han och jag behöver det. Han längtar efter äventyr och att leka med andra barn och inte bara träffas kortare stunder i parken... Han lyser som en sol och vill aldrig gå hem när vi varit där och hälsat på så jag tror jag gör rätt. Tror på dagis, Noah behöver den sociala kontakten och relationerna med andra han kan få där. Han behöver kliva vidare i livet precis som mig... det är dags att se framåt nu. Jag skriver enbart utifrån mig själv och min egen familj, våra behov och tankar om saker... Jag skriver inte ur allmän synpunkt. Alla är vi olika och vägen vi väljer väljer vi ju förhoppningsvis för att vi tror på den och känner att det är rätt väg att gå.

När jag landat i detta nya ska jag försöka hitta rätta vägen för mig, fatta beslut... men innan dess laddar jag hårt inför "make my day" fotograferingen och stylingen jag blivit anlitad för i sommar, ska bli helt fantastiskt roligt! Det pirrar på bra i magen nu för det närmar sig...

Tack alla underbara vänner för att ni orkar med mig och mitt skrivande... för mig är 2012 ett förändringens år, ett år då jag förbereder mig inför nya tag, landar i olika beslut och skaffar mig insikter i hur jag vill leva mitt liv...


9 kommentarer:

Spets och Silver sa...

Mycket fina foton, som vanligt.
Du lyckas fånga ljuset.

Kramar
Nette

Ljuva Magnolia sa...

Sagolikt vackra bilder du tar, och tack för fina tips!
Önskar jag hade mer tid till att lära mig fota, är också småbarnsmamma, ha en på 2 år och en på 5 mån. Brukar "ståblogga" med lillan i selen medans brorsan kollar på film ;)

Kram Catta

lisashus sa...

Så vackert du skriver om ljuset och dina bilder! Jag förstår precis vad du menar, även om jag bara är en amatör på området och sällan är nöjd med mina foton. Däremot har jag målat mycket och ALLT där handlar om ljuset och vad ljuset gör med sakerna man vill måla - samma sak med foto tycker jag! Jag har också märkt att kvälls- och morgonljus är det allra bästa och vackraste ljuset. Det är en fröjd att se dina harmoniska bilder och du kan verkligen välja dina motiv! Jag tycker du resonerar så klokt och riktigt när du berättar om din "egentid" som jag också tror är viktig för ens välbefinnande. Jag är också övertygad om att man är till mest nytta och glädje för andra människor om man kan landa i sej själv. Ja du, livet är en enda in- och utandning i stort och smått!
Så spännande det låter med nya tag och nya projekt! All lycka önskar jag dej!
Kramar
Lisa

Vitt hus med svarta knutar sa...

Jag önskar att jag hade mer kunskap om fotografering och tid för att prova mig fram. Ofta får jag "nöja mig" med det ljus som är när jag har tid att fota. Inte heller har jag något redigeringsprogram för att kunna "rädda" mina bilder. Ljuset är ju A och O för att bilderna ska bli bra...

Egentid behöver alla ha och det är konstigt att det inte är lika viktigt att skriva in tid för det i veckans planering, likväl som för alla möten och måsten!? Det låter spännande med dina nya äventyr och jag önskar dig massor av lycka till med utmaningar...

Önskar dig en mysig fredag!
Kram,
Regina

Sofie sa...

Vad härligt med fina fototips från ert vackra hem!

Jag har själv ännu inga barn, men jag tycker du resonerar sunt och jag tror att du säkert kan peppa och inspirera andra mödrar som känner likadant genom att dela med dig av dina tankar och känslor!

Trevlig helg!
Kram, Sofie

Fotograf Sofie Gustafsson sa...

Jag förstår precis din känsla för fotograferingen. Åh.!

Och angående 2012 - håller helt med om att det är förändringarnas år! :)

Lilla Kullan sa...

Väldigt vackra bilder.:-) Stina

Lilla huset på prärien sa...

håller helt med dig om det där med morgonljuset, det är helt fantastiskt. men jag gillar också kvällsljuset som kan vara nog så vackert.

roligt det där med egentid som du skriver. jag har ju tre barn så jag har gått genom alla de där faserna där jag kände mig instängd men det fick man inte säga för då fick jag dåligt samvete osv. men det är sant - du behöver egentid då och då, det gör dig till en bättre mamma. passa på att njut av allting dock, åren springer så himla fort förbi.

stor kram jenny

l'heure bohème sa...

Your blog is very romantic, I love your photos, so sweet !

Related Posts with Thumbnails